Komentara: 3
Pregleda: 1063

Održano predavanje posvećeno dr Dušanu Petroviću, jednom od osnivača "Subotičkih novina"

23.04.2024. u 08:09h
Izvor: Subotica.com
U subotičkom ogranku Fondacije "Svetozar Miletić", u petak je održano predavanje o životu i radu subotičkog advokata i publiciste dr Dušana Petrovića, jednog od zaslužnih za pokretanje i izdavanje "Subotičkih novina" 1893.godine i "Bačvanina", prvog subotičkog lista štampanog na ćirilici 1898. godine.
Održano predavanje posvećeno dr Dušanu Petroviću, jednom od osnivača "Subotičkih novina"

O njegovom zanimljivom, ali i tragičnom javnom i privatnom životu, govorio je diplomirani pravnik Sava Stambolić, član Fondacije. 

- Želeo sam da iz nekoliko istorijskih izvora objedinim informacije o srpskom velikanu našeg grada, koji je mnogo uradio za srpsku, ali i bunjevačku kulturu i identitet na razmeđi 19. i 20. veka. Da njegovu priču predstavim na savremen i prijemčiv način, kako članovima naše Fondacije, tako i mladim ljudima koji nas posećuju, jer su vrednosti i ideali Dušana Petrovića jednaki onima koje i mi kao organizacija baštinimo. Njegova žrtva za očuvanje srpskog jezika i pisma u Subotici ne sme biti zaboravljena, kao ni njegovo zalaganje za jezička i identitetska prava Bunjevaca. Ovom prilikon podsetili smo se rada njegove štamparije, osnovane 1892. godine, podrške "Subotičkim novinama", osnivanja ćiriličkog lista "Bačvanin", kuće u Dimitrija Tucovića 7 ali i teške sudbine čoveka koji je nesebično davao sebe i svoj imetak za dobro svog naroda - istakao je Stambolić.

Održano predavanje posvećeno dr Dušanu Petroviću, jednom od osnivača "Subotičkih novina"

Po rečima Ljubice Bertović, rukovodioca ogranka, vrata Fondacije "Svetozar Miletić" u Subotici otvorena su krajem 2022. godine i već sada može da se pohvali brojnim aktivnostima. 

- Fondacija i njen subotički ogranak od decembra 2022. godine deluje kroz razne aktivnosti u cilju promocije Subotice kao grada koji može da se diči istorijski važnim ličnostima, alu i događajima i građevinama, koje su dokaz da je i tada, kao i sada, bila važan faktor u formiranju srpske građanske priče. Naš je zadatak da, vodeći se idejom velikog Miletića, kroz slogu i predan rad širimo duh srpske prosvetiteljske misli - ističe Bertović. 

Održano predavanje posvećeno dr Dušanu Petroviću, jednom od osnivača "Subotičkih novina"Dr Dušan Petrović rođen je u Aradu 1865. godine, odrastao u Subotici, doktorirao prava u Budimpešti i veliki nasleđeni imetak uložio u štampanje bunjevačkih i srpskih novina i knjiga. Napušten od supruge, austrijske baronese, kao i svojih potomaka, preminuo je 4. februara 1929. u subotičkom domu za siromašne. Na njega danas podseća neorenesansna palata iz 1896. godine u Ulici Dimitrija Tucovića br. 7 i ulica na Radijalcu koja nosi njegovo ime.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 nedelju i 3 dana
Komentara: 3
Pregleda: 1063
Povezane teme

fondacija svetozar miletić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.